Warning: Creating default object from empty value in /home/capohous/dayazilim.com/wp-content/plugins/advisor-core/lib/redux-framework/redux/ReduxCore/inc/class.redux_filesystem.php on line 29
Programlama Dili Nedir? Çeşitleri Nelerdir? - Da Yazilim
Özgür Erdem Polat

Özgür Erdem Polat

ozgurerdempolat@dayazilim.com

Programlama Dili Nedir?​

Programlama diğer adı ile Soyut Tanımlama, bilgisayardaki donanımların ne tür işlevlere ve geri dönüşlere karar vereceği komutların bütünüdür. Programlama birçok yazım çeşitliliğine ayrılmaktadır, bunlara ise programlama dili denir. Programlama dili bilgisayardaki donanımsal aygıtlara ne yapacaklarının anlatıldığı yazım dilidir. Programlama dili ile bir bilgisayarda kolaylıkla hesap makinesi yapabilir veya büyük kapsamlı bir robotik kodlamayı hayata geçirebilmeniz mümkündür. Programlama ile bilgisayar arasında iletişimi programlama dilleri sağlamaktadır. Günümüzden bugüne birçok programlama dili ortaya çıkartılmış ve geliştirilmektedir. Bu diller kullanım alanlarına göre ihtiyaç doğrultusunda çıkartılmakla beraber yazım şekillerine göre de gruplanmaktadırlar.

Programlama Nasıl Öğrenilir?​

Günümüzde hızlı gelişmekte olan programlama dilleri her geçen gün bir önceki varyasyonunun üzerine kat ve kat koyarak ilerlemektedir. Durum böyle olduğunda Programlama nasıl öğrenilmeli sorusu bu sektörde her yeni bireyin kendisine sorduğu sorulardandır. Bir yazılımcı yazdığı ve profesyonelleştiği yazım dilindeki gelişmeleri takip etmeli ve gelişmelere ayak uydurmalıdır. Teknoloji ilerlemesi ile aynı paralel çizgi doğrultusunda makinelerin neler yapacağı da büyümektedir, bu sebep doğrultusunda programla sürekli kendini güncellemekte ve sürekli değişiklik göstermektedir.

İlk olarak programlamayı nasıl öğreneceğimize cevap bulmadan önce gelin birlikte programlama çeşitleri nelerdir onlara göz atalım.

Çeşitleri Nelerdir?​

Programlama Çeşitleri diğer bir değiş ile programlama dilleri nelerdir sorusuna cevap olarak sizlere bir kaç ana programlama dillerinden örneklere ve nedir ne değildir tarzında listemize bakalım.

JAVA

Dünya üzerinde nerede ise tüm platformlar tarafından kullanılan ve dünyanın en popüler programlama dilidir. 1991 yıllarında ilk Televizyonlar için geliştirilen Oracle Java günümüzde halen programlama dillerinin başında gelmektedir.

C

Halen yaygın kullanımda olan dünyanın en eski programlama dilidir. İlk olarak 1970 yılında ortaya çıkarak 1978 yılında C yazım dilinin kitabı piyasaya sürüldü ve programlamada en güçlü yazım dili haline geldi. C programlama kendi içerisinde C#, C+, C++, Objective-C gibi yazım gruplarına ayrılarak sınıflandırılmıştır.

SQL

SQL programlama alanında verilerin tutulduğu veritabanı ile programın haberleşmesi ve uyumluluğu sağlayan bir sorgu dilidir. Tek satır SQL sorgusu olabilmekle beraber sayfalarca fakat tek bir yanıt dönen sorgularda olabilmektedir. SQL dili programlama dillerinde programın fonksiyon olarak görevlerini sorgu mantığı ile gerçekleştirmektedir.

PHP

PHP, günümüzde nerede ise dünyadaki sitelerin %30’unu oluşturan WordPress yapısının mimarisinde Back-End yazım dilinde kullanılan etkin, güçlü bir yazım dilidir.

JavaScript

Öyle bir dil düşünün ki hem web sitesi tasarımlarında hem de mobil uygulamalarda tüm alanlarda görsel ve mekanik sonuçlar ile dinamik şekilde veri aktarım, veri alışverişinde kullanılsın. İşte karşınızda birçok kapalı veya açık kütüphanesini çıkmasına rağmen hiçbiri kendi özü gibi olamamış ve halen sade yazımları popülerliğini koruyan JavaScript! Kullanım alanı Front-End yazım alanlarındadır ve tarayıcı motorları (Chrome, Mozilla, Explorer) tarafından istek doğrultusunda çalıştırılan güçlü bir genel amaçlı nesle programlama dilidir.